logo euracoal

Český den ve svátečním Bruselu - zpráva o setkání VB s Eurokomisařkou Simson

 

Ve středu, na Den veteránů, 11. 11. 2021 byl v Belgii státní svátek a ulice Bruselu byly v pošmourném podzimním dni pusté. Naopak Evropská komise intenzívně pracovala a paní Komisařka EU pro Energetiku měla, dalo by se říci, “Český den”.

Nejprve ji navštívila delegace Senátu Parlamentu ČR vedená panem předsedou Senátu Vyskočilem. Pan předseda informoval paní komisařku o 4 “žlutých kartách”, které legislativě Fit for 55 minulý týden vystavil Senát PČR. Diskutovalo se také o prioritách Českého předsednictví EU ve druhé polovině roku 2022. (v delegaci byl z klíčových lidí předseda Senátu Vyskočil, státní tajemnice pro EU Hrdinková, náměstek MPO Neděla, předseda výboru pro ŽP Linhart, senátor Fišer..) - z toho složení je vidět, jak se i úředníci snaží ke komisaři dostat…. a že to není snadné.

Fotografie ze setkání, kterou na svém Twitteru uveřejnila následně paní komisařka:

Fotografie ze setkání

A její Tweet:

Tweet

Hned po navštěvě českých senátorů přijala paní komisařka Kadri Simson zástupce Evropského sdružení černého a hnědého uhlí EURACOAL, jmenovitě prezidenta EURACOAL Vladimíra Budinského a generálního sekretáře EURACOAL Briana Rickettse.

Vlastní foto

Vlastní foto

Diskuse byla zejména o nové legislativě EU na omezení metanu. Metan není problémem v povrchových dolech na severozápadě Čech, ani v Německu či v Polsku. Na Ostravsku, v Německu, dokonce ve Francii i v Polsku existuje řada přikladů, jak se využívá metan z uzavřených dolů k energetickým účelům. Toto téma ze členských zemí EURACOAL do budoucna zajímá primárně Polsko, kde dnes fungují ještě desítky hlubinných dolů.

Prezident EURACOAL a ZSDNP Vladimír Budinský paní komisařku pro energetiku informoval o situaci v uhelném průmyslu v Evropě i v ČR, hovořilo se o vysokých cenách energií o reformě obchodování s povolenkami, o balíčku nové legislativy Fit for 55 i o Klimatické konferenci COP-26. Vladimír Budinský zdůraznil, že v ČR může uhlí fungovat dor roku 2038 jako “přechodové palivo” pro přechod k jaderné energii, která je u nás povaźována za jedinou perspektivní alternativu. Paní komisařka se ptala, jaký rok konce uhlí je v ČR předpokládán a moje odpověď byla 2038, je možné, že dříve, nová vláda má v programu hladat cestu k urychlení tohoto termínu.

Paní komisařka vydala k setkání bezprostředně po skončení tweet:

Paní komisařka vydala k setkání bezprostředně po skončení tweet:

Pro EURACOAL to bylo zásadní setkání, protože přijetí u Komisaře EU pro Energetiku, což je “ministr energetiky EU”,  se nepodařilo zorganizovat žádnému z předchozích prezidentů EURACOAL. Jako jediný v dlouhé historii posledních 15 let přijal delegaci EURCOAL před 6 lety slovenský Komisař pro Energetickou unii Maroš Ševčovič. I tohoto setkání se tehdy v roce 2015 zúčastnil Vladimír Budinský v té době jako Vice-Prezident EURACOAL.